Voedsel

Wat aten de Swifterbanters? Hoe bereidden zij hun voedsel? Op welke manier verzamelden zij hun voedsel? En hoe en waarom veranderden zij hun voedselvergaring?

Op basis van hun voedselstrategieën (jagen/verzamelen en landbouw) wordt ingegaan op deze vragen.

In de beginperiode van de Swifterbantcultuur zijn jagen en verzamelen de enige belangrijke strategieën die de Swifterbanters gebruikten om voedsel te verzamelen. Gaandeweg gingen zij veeteelt en niet veel later ook akkerbouw toepassen. Landbouw werd geleidelijk aan een belangrijk onderdeel in hun bestaanswijze. Het jagen en verzamelen bleef voor hen echter een belangrijke bron van voedselvergaring. In tegenstelling tot andere culturen in Europa, leidde de overgang naar landbouw bij de Swifterbanters daarbij niet tot grootschalige veranderingen in hun bestaanswijze.

Kennis over voedsel binnen de Swifterbantcultuur is te achterhalen op basis van archeologische vondsten. Maar veel sporen hiervan zijn niet (meer) te traceren en de kennis hierover is dan ook beperkt. Ondanks dat er geen compleet beeld bestaat, wordt op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten. ook over dit onderwerp op de volgende suppagina’s zo goed mogelijk een beeld gegeven.

Afb.203 Voedsel zoals dit in de tijd van de Swifterbantcultuur werd gegeten